هـوش تجـاری (هوش کسب و کار)
در عصر حاضر فناوریهای نوین با سرعتی سرسام آور در حال پیشرفت هستند، بطوریکه جوامع و کسب و کارها با شتابی وصفناپذیر بدنبال ترفندهایی میگردند که بقایشان را در این عرصه آشفته و متلاطم تضمین کنند. باتوجه به این تغییرات بزرگ و سریع، کسب و کارها باید بپذیرند که فلسفه حیاتشان تغییر کرده است و برای زنده ماندن و ادامه بقایشان باید تغییرات اساسی و ریشه ای در ساختارشان ایجاد کنند.
درحال حاضر بسیاری از کسب و کارها در ایران بصورت سنتی و به دور از قواعد جدید کسب و کار، به تلاش ادامه میدهند و برای اینکه بتوانند پابهپای رقبا دوام بیاورند، به سختی و با تلاش بسیار مشغول بکار هستند. غافل از اینکه میبایست ابتدا به قواعد جدید بازی مسلط گردند تا بتوانند یکی از برندگان این بازی باشند.
بنابراین روی آوردن به فناوریهای جدیدی مانند "هوش تجاری" در کسب و کارها یک الزام و ضرورتی اجتناب ناپذیر تلقی میشود. و نتیجه آن چیزی جز روند روبه رشد و توقفناپذیر و دگرگونی در ساختار کسب و کارها نیست. "هوش تجاری" یکی از به روزترین و در عین حال پرکاربردترین مفاهیمِ کسب و کار در جهان معاصر ماست. بدون شک تحولی که بواسطه این علم در کسب و کارها صورت میگیرد، دگرگونیهایی درپی خواهد داشت که موجب بروز اختلافات و پیدایش شکافهای عمیقی در بین کسب و کارها خواهد شد. بطوریکه برخی از کسب و کارها بکلی منقرض و برخی دیگر بصورت تصاعدی پیشرفت خواهند کرد.
هوش تجاری چیست؟
تعاریف زیادی برای هوش تجاری وجود دارد، اما بطورکلی هوش تجاری بعنوان ایجاد یک معماری جدید با رویکرد هوشمندسازی در ساختار کسب و کارهاست که این معماری براساس نوع کسب و کار، متفاوت است. هوش تجاری یک چارچوب کاری شامل فرایندها، ابزار و فناوریهای مختلف است که برای تبدیل کسب و کار از حالت سنتی به مدرن بکار می رود و نتیجه آن، بهبود عملکرد و حصول نتایج بسیار بزرگ برای آن کسب و کار خواد بود.
تفاوت هوشمندسازی کسب و کار با کسب و کار هوشمند؟
اگر ما تفاوت این دو را در ابتدای راه هوشمندسازی بدانیم ، خیلی بهتر می توانیم از ابزارها و راهکارهای موجود، در بالا بردن بهره وری کسب و کار مان استفاده کنیم.
کسب و کار هوشمند به معنی ایجاد کسب و کاریست که کاملا براساس روش های هوشمند روز دنیا انجام می شود. مثل اسنپ ، زودفود و دیجی کالا . اینها کسب و کارهایی هستند که برای ارتباط با مشتری نیاز به ارتباط فیزیکی ندارند. و مشتری هم به راحتی با ابزارهای هوشمند با این کسب و کارها ارتباط برقرار میکند. ازطرفی هم در این نوع کسب و کارها صرفه جویی زیادی در وقت و هزینه ها می شود.
اما هوشمند سازی کسب و کار ، برای تقویت کسب و کارهای سنتی انجام میشود. به صورتی که شکل کلی کسب و کار به همان حالت سنتی خودش باقی می ماند و فقط برای انجام بعضی از امورات، از تکنولوژی ها و ابزارهای هوشمند درآن استفاده می شود. مثل فروشگاه های زنجیره ای رفاه و شهروند که شکل سنتی فروشگاه فیزیکی خودشان را حفظ کرده اما با استفاده از ابزارهای هوشمند ، قادرند تا تمامی اطلاعات مربوط به فروش و مشتریان را جمع آوری کرده و به آنها دسترسی داشته باشند. از طرفی هم این امکان را دارند که با تحلیل سیستمی این اطلاعات ، تصمیم های بهتری برای فروش بیشتر بگیرند.
اگر بخواهیم یک تعریف دیگر برای هوشمند سازی کسب و کار بگوئیم، به فرایندی گفته می شود که بواسطه آن یک سیستم سازی جدید و هوشمند بواسطه ابزارهای هوشمند با هدف افزایش بهره وری ایجاد می شود که نقش اهرم را در کسب و کار دارد. و همانطور که قبلا اشاره شد، در ساختار کلی کسب و کار تغییری ایجاد نمی شود و اینکه چه کسب و کاری و به چه شکلی باید هوشمند شود ، کاملا بستگی به نوع کسب و کار ، نوع محصول، خدمات و همینطور نیاز مشتریانش دارد.
برخی از مزایای هوشمندسازی کسب و کار:
1- ایجاد یک کسب و کار چابک تر: هوشمند سازی کسب و کار به شما این امکان را میدهد که بخشی از کارهای تجاری خود را با ابزار هوشمند انجام دهید و خروجی بگیرید. حتی میتوانید با ارائه سیستمی بر پایه وب سایت و یا اپلیکیشن موبایل، زمان فرآیند خرید توسط مشتریان را به چند دقیقه کاهش دهید. با استفاده از ابزار هوشمند میتوانید بهصورت آنلاین سرویسدهی کنید و اثرات موثر آن را بر روند مدیریت کسب و کار خود مشاهده کنید.
2- صرفه جویی در زمان، انرژی و منابع: با استفاده از هوشمند سازی کسب و کار ، شما میتوانید در مصرف منابع خود صرفهجویی کنید. برای مثال میتوانید گزارشی را که در سه ساعت بر روی کاغذ مینوشتید، اکنون در قالبهای از پیش آمادهشده در ابزار هوشمند بنویسید. در صورت تغییر، نیازی به دور انداختن کاغذ و بازنویسی گزارش نیست! کافیست که تنها گزینه ویرایش در ابزار هوشمند خود را انتخاب کنید. در همین مثال کوچک، شما در مصرف کاغذ، پرینت آن و زمان خود صرفهجویی کردید. دیگر برای دسترسی به یک گزارش، نیازی نیست که ساعتها منتظر کارمند دیگری بمانید. تنها با چند کلیک میتوانید به اطلاعات مورد نیاز خود، دسترسی پیدا کنید.
3- پاسخگویی سریع و افزایش میزان رضایت مشتری: برای مشتری مهم است که چقدر به او اهمیت میدهید. اگر مشتری برای استفاده از خدمات شما دچار مشکل شود و یا اگر وقت او تلف شود، قطعا دیگر مشتری شما باقی نمیماند. امروزه در رقابتهای تجاری، کسب رضایت مشتری در اولویت قرار دارد. شما با استفاده از هوشمند سازی کسب و کار میتوانید زمانی را که مشتریان برای دسترسی به خدمات شما صرف میکنند، کاهش دهید و رضایت آنها را از خود بالا ببرید.
4- دسترسی سریع و مدیریت یکپارچه: در مدیریت کسب و کار سنتی، شما برای دسترسی به دادههای سه سال گذشته باید به بخش بایگانی سازمان بروید و با کلی پرونده به اتاق خود بازگردید و پس از ساعتها مطالعه، به خواسته خود برسید و یا حتی نرسید! اما با هوشمند سازی کسب و کار ، انتظار معنا ندارد. شما تنها با چند کلیک ساده میتوانید به دادههای سازمانی و اطلاعات و گزارشهای طبقهبندیشده دسترسی داشته باشید و در زمانی اندک به خواستهتان برسید. در این روش هوشمند، هر کارمند دادههای بخش خود را وارد سیستم میکند و در صورت نیاز می تواند به دادههای دیگران نیز دسترسی داشته باشد. البته شما میتوانید دسترسی کارمندان به دادهها را محدود کنید.
دو بعد مهم هوش تجاری
در نهایت برای پیاده سازی موفق یک سامانه یا پروژه هوش تجاری در کسب و کارها دو پارامتر مهم وجود دارد که در طول این دوره به توضیح آنها خواهیم پرداخت:
بعد فنی و بعد فرهنگی
سرفصل های دوره هوش تجاری:
- استارت آپ یا همان راه اندازی یک کسب و کار هوشمند
- سیستم سازی و هوشمندسازی کسب و کارهای سنتی
- مدیریت هوشمند کسب و کار
- بازاریابی و فروش هوشمند
- ارتباطات هوشمند یا همان CRM
- توسعه شغلی
- تبلیغات و برندسازی
- دیجیتال مارکتینگ و...
"این دوره ارزشمند درحال تهیه می باشد"